Enci končal, danes Kegl za bron

13. 05. 2022

V moški konkurenci nas je na 24. poletni olimpijadi gluhi v Saxias do Sul, na jugu Brazilije, v atletiki zastopal Tadej Enci.

»Njegovo srce gori za šport«, pravi Encijev trener Gregor Doberšek, ki dodaja: »Enci je kljub gluhoti, ki velja za eno izmed najtežjih invalidnosti, izjemno zagnan in prizadeven atlet.«

Najhitrejši gluhi Slovenec je v teku na 400 metrov, ki je njegova paradna disciplina, osvojil enajsto mesto. Za uvrstitev na višja mesta, je bila konkurenca tokrat premočna, saj se je za olimpijske medalje potegovalo kar 39 atletov iz 26 držav.

Encijev ognjeni krst v njegovi dodatni disciplini, teku na 400 metrov z ovirami, se zaradi grdega padca na deveti oviri, ni izšel po načrtih. Tako je član atletskega kluba Velenje ostal brez uvrstitve v finale. Po vrnitvi v domovino mladega atleta, ki ima le en odstotek sluha, čakajo tekmovanja med slišečimi atleti, kjer bo stopnjeval svojo formo vse do svetovnega in zatem še evropskega prvenstva gluhih na Poljskem.

Šport gluhih na mednarodni ravni se je začel leta 1924, z olimpijado gluhih v Parizu. To je bila tudi prva športna prireditev za ljudi s posebnimi potrebami. Letos olimpijske igre potekajo prvič v Južni Ameriki in z enoletno zamudo, saj je bilo tekmovanje, ki se ga udeležuje okrog 4.500 športnikov in spremljevalnega osebja, zaradi koronavirusa prestavljena za eno leto.

Igre se bodo zaključile 15. maja. Pred tem bo Marino Kegl igral v petek, 13. maja za tretje mesto na olimpijskem teniškem turnirju. V soboto, 14.maja, bosta slovenske nastope zaključili s tekmo v skoku v višino, zlata Leja Glojnarič in bronasta Iris Breganski, ki sta do svojih prvih kolajn prišli v mnogoboju.