Iris Breganski je mlada gluha športnica iz Radovljice in članica kluba AD Kronos. Sluh je izgubila v zgodnjem otroštvu. Ko je dobila slušne aparate in prvič slišala zvok, se je znašla pred novim izzivom: naučiti se je morala poslušati, razumeti in govoriti.
Smisel življenja je našla tudi v športu, najbolj v atletiki, ki je bila lep čas prisotna v družini. Z njo se je ukvarjala njena mama Mojca (in tudi Irisina teta), ki je hčerko naučila skakati v višino in jo tudi spremljala na prvih tekmah. Iris ima danes najraje sedmeroboj, ker ima veliko panog.

Na atletske steze tekmovanja gluhih je prvič nastopila na 4. mladinskem evropskem prvenstvu v Sofiji v Bolgariji (leta 2018), kjer je osvojila dve zlati medalji in eno srebrno medaljo. Nastopila je na svetovnem prvenstvu gluhih v dvoranski atletiki v Talinu v Estoniji (2019), kjer je osvojila 6. mesto v disciplini v skoku v višino. Lani se je merila na svetovnemu prvenstvu v atletiki v Lublinu na Poljskem, ko je nastopila v treh disciplinah (sedmeroboj, skok v daljino in skok v višino). Prvič bo nastopila na olimpijskih igrah gluhih v Brazilij, ki bo tekmovala bo v mnogoboju, skoku v višino in skoku v daljino.

Dosežki:

1. mesto – met kopja, mladinsko EP gluhih v atletiki (Sofija, Bolgarija, 2018)
1. mesto – skok v višino, mladinsko EP gluhih v atletiki v disciplini (Sofija, Bolgarija, 2018)
2. mesto – suvanje krogle, mladinsko EP gluhih v atletiki v disciplini (Sofija, Bolgarija, 2018)
6. mesto – skok v višino, EP gluhih v dvoranski atletiki (Talin Estonija, 2019)
5. mesto – skok v višino, SP gluhih v atletiki ((Lublin, Poljska, 2021))
6. mesto – sedmeroboj, SP gluhih v atletiki (Lublin, Poljska, 2021)
9. mesto – skok v daljino, SP gluhih v atletiki (Lublin, Poljska, 2021)