Tadej Enci se je rodil leta 1994 v Slovenj Gradcu. Velenjčan se že vrsto let resno ukvarja s športom, pravi, da so ga za atletiko navdušili starši: Že kot otrok sem bil zelo aktiven, poleg tega je takrat tudi starejša sestra trenirala atletiko in sva doma veliko tekmovala. Za vse uspehe je gotovo najbolj zaslužna družina, ki mi je vedno stala ob strani in me podpira v dobrem in slabem,« ne skriva hvaležnosti do svoje družine. Mlademu atletu se je sluh poslabšal v zgodnjih otroških letih, vzrok ni bil točno poznan, zdravniki sumijo na meningitis.

Zapisal se je športu. Vadi s trenerjem Gregorjem Doberškom, ki o njem pravi, da je izjemno zagnan in prizadeven atlet, kljub njegovi gluhoti, ki velja za eno izmed najtežjih invalidnosti. Tekmuje v svoji paradni disciplini na 400 metrov, od katere pričakuje svoj najboljši rezultat prav na olimpijskih igrah gluhih v Braziliji.
Leta 2015 je poljskem mestu Bydgoszcz prvič nastopil na evropskem prvenstvu gluhih v atletiki in tam osvojil bronasto medaljo v teku na 400m. Leto dni kasneje si je v isti disciplini pritekel naslov dvoranskega evropskega prvaka. Leta 2018 je še posebej navdušil na dvoranskem državnem prvenstvu Slovenije v Zagrebu, ko si je v absolutni konkurenci slišečih športnikov priboril tretje mesto v teku na 400 m in s tem postal prvi gluhi atlet, ki je osvojil medaljo na članskem atletskem državnem prvenstvu Slovenije. Kot pravi sam, je najbolj ponosen na naslov dvoranskega evropskega prvaka gluhih in na bronasto medaljo z evropskega prvenstva gluhih na prostem.
Nastopil je že leta 2017 na svojih prvih olimpijskih igrah gluhih v Samsunu v Turčiji, kjer je prišel do polfinala in osvojil končno 12. mesto.
V začetku lanskega poletja je uspešno zaključil šolanje in si pridobil naziv inženirja mehatronike. Tudi Tadej je kot uspešen parašportnik zaposlen kot športnik v javni upravi (FURS).

Njegovi dosežki v disciplini teka na 400 metrov na največjih atletskih tekmovanjih gluhih:

3. mesto – EP gluhih v atletiki (Bydgoszcz, Poljska, 2015)
1. mesto – EP gluhih v dvoranski atletiki (Torun, Poljska,2016)
4. mesto – EP gluhih v dvoranski atletiki (Gomel, Belorusija, 2018)
5. mesto – EP gluhih v atletiki (Bochum, Nemčija, 2019)
5. mesto – SP gluhih v atletiki (Lublin, Poljska, 2021)