Med 1. in 15. majem bodo v Braziliji potekale 24. olimpijske igre gluhih, osrednje prizorišče bo v mestu gostitelju Caxias do Sul, dogodki pa so predvideni tudi za sosednji mesti Farroupilha in Flores da Cunha.

Brazilci so ponosni, ker jim je uspelo: sploh prvič bo, da bodo igre potekale v Južni Ameriki in sploh prvič po letu 2005 bo igre gostila južna polobla. Tekmovanje bi morali Brazilci gostiti že lani decembra, a je bilo preloženo zaradi COVID-19 epidemije.

Prvotno je bil tekmovalni program iger sestavljen iz 221 finalnih odločitev v 18 športih. Zaradi težav z razpoložljivo infrastrukturo in premajhnega števila udeležencev pa so kegljanje umaknili s programa, zato bo na sporedu 209 dogodkov v 17 športih.

V tekmovalni spored se vrača ženski rokomet, ki ga ni bilo od leta 2001, dodali so nove kategorije so dodali v atletiko, karate, orientacijo, strelstvo in plavalo, so pa zmanjšali število dogodkov v judu in takwandoju.

Na igrah bo sodelovalo 4500 športnic in športnikov iz 100 držav. Med sodelujočimi zaradi prepovedi ne bo Rusije in Belorusije.

Olimpijske igre gluhih v Braziliji imajo tudi svojo maskoto, to je južnoameriški obročasti rakun Nino.
Gre za tipično vrsto rakuna, ki živi v gozdnatih območjih v tropskih in subtropskih regijah Južne Amerike, velja za žival, ki je zelo prilagodljiva. Klobuk, ki ga ima na glavi, predstavlja kmetijsko kulturo regije Serra Gaúcha in je simbol pridelovalcev grozdja. Po drugi strani pa se šal okoli vratu nanaša na kulturo gaucho in je modre barve zaradi svoje zgodovinske reprezentativnosti gluhih.

Maskota je bila izbrana na natečaju, namenjenem vsem srednješolcem iz mest Caxias do Sul, Farroupilha in Flores da Cunha ter gluhim študentom, ki živijo v mestih Bento Gonçalves, Vila Maria, Torres, Vacaria, Canela, São Sebastião. do Caí, Nova Prata, Guaporé, Bom Princípio, Antônio Prado in São Marcos.

Zmagovalno maskoto je narisal Ezequiel Becchi, 17-letni dijak državne srednje šole São Rafael, maskota pa je dobila tudi svoje ime. Tu je zmagal predlog 34-letnega Felipeja Oliveire iz Minas Geraisa. Ime Nino pa v svojem pomenu izraža neprecenljivost, hvaležnost, srečo.

 

Več o igrah najdete na uradni spletni strani. Prenosi so na voljo na Youtube kanalu XPlay TV.

Podarite del dohodnine

Tudi vi lahko pomagate k uspehom naših športnikov hitro in enostavno.