Marino Kegl pripravljen na olimpijado gluhih

18. 04. 2022

Še 13 dni nas loči do začetka olimpijade gluhih, ki bo tokrat potekala v Braziliji. Med potniki v Južno Ameriko je tudi 26-letni tenisač Marino Kegl. To ne bo prvo tovrstno tekmovanje za našega igralca, ampak že tretje. Debitiral je leta 2013, prišel je do četrtfinala. Na zadnjih olimpijskih igrah gluhih v Samsunu v Turčiji, leta 2017, je osvojil četrto mesto. Novega uspeha se je razveselil leta 2021,  ko je v Grčiji na otoku Kreta, osvojil bronasto medaljo na evropskem prvenstvu. Na olimpijske igre gluhih odhaja v Brazilijo kot tretji najboljši teniški igralec s svetovne teniške lestvice  gluhih.

Zadnji detajli

»Z Marinom sva v sklepni fazi priprav. Nekaj stvari nama je še ostalo, piliva te detajle, to so predvsem taktične zadeve,« nam pove Darko Kegl, Marinov oče in trener.

»Nekaj popravkov sva naredila, sicer pa samo »drilava« in igrava v Mariboru. Fizična priprava je dobra, čutim, da se Marinova forma dviga. Kupila sva tudi teniške žogice, s katerimi se bo igralo v Braziliji. Nekaj jih bova vzela tudi s sabo. Jasno mi je, da nam prvi dan ne bo nihče iskal žogic, midva pa bi se rada takoj navadila na razmere in igranje v Braziliji,« nadaljuje Darko Kegl.

»Konkurenca bo močna, vsaj 20 igralcev se lahko bori za zlato. Menim pa, da je Marino naredil korak naprej. Predvsem je dozorel, odrasel. Napredoval je pri dojemanju stvari, zato nama je bistveno lažje. Ostal pa je skromen,« dodaja trener, ki je prepričan, da sta priprave opravila optimalno.

Spored tekmovanja

Marino prihaja v Brazilijo kot 3. nosilec, zato bo v prvem krogu prost. Tekmovanje v tenisu se pričenja 3. maja, nadaljuje se 5.5. in 7.5., četrtfinale se igra 9.5., polfinale 11.5., finale pa 13.5.

Kdo je Marino Kegl?

Marino Kegl je teniški igralec iz Murske Sobote, ki se je rodil popolnoma gluh. S tenisom se je začel ukvarjati pri osmih letih. Začetki so bili težavni, saj je imel zaradi svoje hibe preglavice z orientacijo, eksplozivnostjo, občutkom za prostor in ravnotežjem. Sprva je vadil enkrat tedensko, nato se je vključil v teniški klub. Po ne ravno navdušujočih začetkih med slišečimi sta z očetom Darkom, sicer glasbenikom, ki se je takrat povsem posvetil sinovi karieri, delala dodatne vaje in posebej trenirala še enkrat toliko, kolikor je vadil v klubu. Njegovi aduti so postali vid, predvidevanje, opazovanje, intuicija. Prvi rezultati so prišli čez štiri leta in Marino je pri le dobrih 12 letih prvič postal teniški državni prvak med gluhimi. Marino je kot najmlajši teniški igralec leta 2013 prvič nastopil na olimpijadi gluhih v Sofiji v Bolgariji, kjer je prišel do četrtfinala.

Marino je tudi eden od treh slovenskih parašportnikov, ki je kot vrhunski športnik zaposlen v javni upravi (FURS).

Večji dosežki na tekmovanjih gluhih:
1. mesto – posamično, mladinsko EP prvenstvo v tenisu (Koblenz, Nemčija, 2012)
1. mesto – mešani pari, mladinsko EP prvenstvo v tenisu (Koblenz, Nemčija, 2012)
četrtfinale – Deaflympics (Sofija, Bolgarija, 2013)
4. mesto – Deaflympics (Samsun, Turčija, 2017)
3. mesto – posamično, EP gluhih v tenisu (Kreta, Grčija, 2021)

Pri 23 kolajnah

Poleg Marina Kegla bodo v Braziliji tekmovali še Leja Glojnarič, Iris Breganski in Tadej Enci.

Slovenija je na olimpijadah gluhih doslej osvojila 23 kolajn, šest še v času nekdanje skupne države Jugoslavije, 17 pa med letoma 1993 in 2015. Prvo kolajno je prismučal Anton Kogovšek leta 1953, najuspešnejši športnik je Samo Petrač, ki je osvojil šest medalj na olimpijadi gluhih (eno na poletnih, pet na zimskih).

Foto: Matic Dolenc