V Ljubljani postavili piko na i po koncu olimpijade gluhih

19. 05. 2022

Slovenska reprezentanca je danes predstavila dosežke s 24. poletne olimpijade gluhih, ki se je prejšnji teden končala v Braziliji. Po zaslugi dveh zlatih in dveh bronastih medalj je bila to za Slovenijo najuspešnejša olimpijada v zgodovini. Dogodka v Ljubljani, zbrali smo se na novinarski konferenci, so se udeležili tudi številni predstavniki slovenskih medijev.

Vse štiri medalje sta osvojili atletinji Leja Glojnarič, ki je bila zlata v mnogoboju in skoku v višino, ter Iris Breganski, ki se je v istih disciplinah okitila z bronom. Marino Kegl je teniški turnir sklenil na četrtem mestu, Tadej Enci je v teku na 400 metrov zasedel 11. mesto, v teku na 400 metrov pa je zaradi padca v polfinalu ostal brez uvrstitve. Nazadnje so bili Slovenci tako zelo uspešni na zimskih olimpijskih igrah gluhih leta 1995 na Finskem, ko so Samo Petrač, Lojzka Meglič in Sabina Hmelina osvojili sedem kolajn v alpskem smučanju.

Pomen parašporta

Uvodoma je zbrane pozdravil Anton Petrič, vodja odprave in strokovni sodelavec Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. »Odlični športni rezultati na olimpijadi v Brazilija so lepa promocija parašporta v Sloveniji, hkrati pa spodbuda za vse mlade ljudi, da se vključijo v šport, ki je pomemben most za socializacijo invalidov v družbo,« je na sprejemu povedal predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega Paralimpijskega komiteja Damijan Lazar.

»Prvič sem tekmovala na olimpijadi gluhih. Nisem pričakovala, da bom tako uspešna. Osvojila sem dve kolajni, jokala sem od sreče,« je povedala Iris Breganski, ki jo v petek čaka še sprejem v domači Radovljici.

V ponedeljek so v Brežicah sprejeli Lejo Glojnarič.
»Še vedno sem utrujena, a sem vesela in ponosna, ker nam je uspelo. Ne dojemam še vsega… Zdaj sem moram naprej pozdraviti, potem pa sledi priprava na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto,« pa je svoje plane razgrnila Leja.

12025. v Tokio

Prihodnja poletna olimpijada gluhih bo leta 2025 v Tokiu.

Med skupinami invalidov so se gluhi tako prvi začeli ukvarjati z vrhunskim športom na mednarodni ravni. Slovenci smo vse od prvih nastopov veljali za uspešne, v času Jugoslavije so gluhi športniki osvojili šest medalj na olimpijadi, po osamosvojitvi Slovenije pa že enaindvajset.